? Brüsszel

Brüsszel nevezetességei

Grand-Place (Grote Markt)

Grand Place

Brüsszel főtere, ami már a XI. században is a város központjának számított. A mai formáját a XV-XVII. században épült Városháza és céhépületek határozzák meg. A főtér 1998-tól az UNESCO világörökségei közé tartozik. A kétévente megrendezésre kerülő virágkiállítás a tér legismertebb eseménye, ilyenkor a Grote Marktot 1800 m2 területén egy összefüggő virágszőnyeget hoznak létre, amiben különböző motívumokat vagy képeket alakítanak ki.

Városháza

Brüsszel városháza

A Grote Markt főtér meghatározó épülete a XV. század első felében épült gótikus stílusú Városháza. A legismertebb része a 96 méter magas csúcsos torony, aminek a tetején Szent Mihály szobra áll, aki Brüsszel védőszentje.

Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyház

Szent Mihály és Szent Gudula székesegyház

A Treurenberg dombnál fekvő székesegyházat a XIII. században kezdték el építeni román stílusban, de az óta a többszöri felújítások során gótikusra alakították. A templom nyugati homlokzatánál helyezkedik el a főbejárat, amit a két hatalmas, 64 méter magas tornyai vesznek körül.

Laeken Királyi Palota

Laeken királyi palota

A királyi palotát a XVIII. század végén építették, de az 1890-ben leégett és végül végső formáját 1902-ben nyerte el C. A. Girault tervei alapján. A királyi rezidenciához tartozik még Laekeni Miasszonyunk templom, a királyi üvegház, a japán torony és a kínai pavilon.

Koekelbergi Bazilika (Szent Szív Székesegyház)

Szent szív székesegyház

A II. Lipót belga király Belgium függetlenségének 75 éves évfordulójának emlékére szánta volna a templomot, de az építkezések elhúzódtak. Az 1905 és 1971 között épült székesegyház art déco stílusban készült.

Brüsszeli Igazságügyi Palota

Brüsszeli igazságügyi palota

Joseph Poelaert építész tervei alapján felépített Igazságügyi Palota Európa legnagyobb épületei közé tartozik. Az alapterülete 26 ezer négyzetméter és 142 méter magas. Az épületben 8 belső udvar, 27 nagy tárgyalóterem és további 245 kisterem található benne. Az építkezést II. Lipót rendelte el, és az építkezések 1866-1883 között zajlottak a Galgenberg (Akasztófa hegy) dombon.

Manneken Pis

Manneken Pis

Az 58 cm-es bronz szökőkút-szobor egy pisilő kisfiút ábrázol, ami Brüsszel egyik jelképévé vált. Az eredetét homály fedi és számos legenda született a keletkezéséről. A szobrot ünnepnapokon fel szokták öltöztetni, és ekkor mindig új ruhát készítenek neki, így mára több mint 700 darabbal rendelkezik, amiket a főtéren található városi múzeumban őriznek.


Brüsszel városfalai

Brüsszel városfalai

A középkori Brüsszelt védelmező városfalak maradványai, amiket I. Henrik gróf építetett a XII-XIII. században. Ezek közül már csak két fal és egy saroktorony maradt fenn.

Jubelpark

Jubelpark

Belgium 50 éves függetlenségének emlékére 1880-ban épített park. A parkban található a brüsszeli Diadalív és a Bordiau csarnokok, amik a Királyi Katonai Múzeumnak és a Brüsszeli Művészeti és Történeti Múzeumnak adnak otthont.

Atomium


A Heysel parkban álló Atomium az 1958-as brüsszeli világkiállításra építették. André Waterkeyn által tervezett építmény a vas kristályrácsának 165 milliárdszoros nagyítású modellje. Az Atomium teljes magassága 102 méter, míg a gömbök átmérője 18 méter.